Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

LES INCOMPTABLES 2

En el marc del Pacte d’Estat contra la violència de gènere, s’ha elaborat un mural fotogràfic amb el nom ja genèric de  “Les incomptables”. Aquesta acció és la segona que es realitza d’aquesta sèrie per tal de dignificar el treball femení tant productiu com reproductiu. La primera va ser l’any 2021 amb un mural pintat per l’artista Lara Gombau.  En aquesta obra es representen diferents oficis i espais on les dones han contribuït i no sempre han estat visibilitzades. L’espai on es pot admirar aquest mural és al principi del carrer Montsià, gairebé davant de l’ajuntament.

Enguany, el lloc elegit és tot just on a finals de la dècada dels 20 del segle passat es va realitzar la fotografia, la zona de les basses.  Les protagonistes de la fotografia són dues germanes masoveres: Cinta Subirats Lleixà (1905 – 1990) i Elisa Subirats Lleixà (1910 – 1932) i estan rentant roba.

A Mas de Barberans en referència a la feina domèstica de rentar la roba, les dones anaven a la bassa menuda on hi havia unes lloses molt bones. Altres llocs on anaven a rentar eren a la basseta (carretera de Tortosa) i al safareig de les Piques, però l’aigua de les Piques no la trobaven prou bona. Molta gent del poble anava a buscar l’aigua de boca a les Piques, ja que era més “molla” (tova) i això feia que no fos la millor aigua per rentar, però sí que ho era per a la salut del consumidor. Tots aquesta espais eren  espais de treball i, a la vegada, socialitzadors per a les dones

Esta acció s’ha coordinat des de la regidoria d’Igualtat i s’ha cofinançat amb els crèdits rebuts pel Ministerio de Igualdad.