Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Comunitat d’Usuaris d’Aigua del Mas de Barberans

La història comença el 1873, any en què 42 socis es constitueixen com a societat. En el document fundacional el senyor José Subirats Royo cedeix l’aprofitament de la Font del Boix a la societat acabada de constituir.

Des del 1876 cinc fonts han estat els pilars del subministrament d’aigua de boca al municipi de Mas de Barberans: Font del Boix, Font del Bosc, Font Cendrosa, Font d’Onofre i Font d’Aliau, totes elles situades al Barranc de la Vall.

L’objectiu principal és portar l’aigua fins als domicilis dels socis. Els socis per la seua banda es comprometen a donar aigua a les fonts públiques de l’Era la Vila i de la Plaça Major. L’aigua sobrant es vendrà a la resta d’habitants del municipi que no han estat socis fundacionals. Més tard també s’establirà un sistema per poder comprar aigua per regar. Des d’aleshores fins al dia d’avui, la relació no ha estat exempta d’entrebancs. El primer purament estructural i espectacular: van construir un aqüeducte que es va ensorrar abans d’aconseguir portar l’aigua al municipi. Malgrat les dificultats econòmiques, la constància dels masovers va fer que en fessin un de nou en molt poc temps, l’anomenat Pont de les Canals. Finalment l’aigua va arribar al municipi el 1883.

Detall de la séquia que condueix l’aigua al poble. Conducció en desús.

Durant tots aquests anys la Comunitat se n’ha encarregat d’assegurar la distribució d’aigua corrent a tota la població, de gestionar l’aigua de reg i actualment de subministrar l’aigua a 12 explotacions ramaderes en actiu. L’Ajuntament forma part de la Comunitat.

Des d’aquesta Comunitat es vol enviar un missatge: “Feu un bon ús de l’aigua, un bé molt preuat, sense aquesta no hi ha vida”.