Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Les Terres de l’Ebre

Les Terres de l’Ebre són natura en estat pur. Declarades Reserva de la Biosfera i amb dos parcs naturals, un 35% del seu territori és espai protegit. A més des de fa uns anys gaudeixen del reconeixement de ser una de les 100 destinacions més sostenibles del món. Paisatge, història i cultura defineixen una destinació que permet al visitant, ja sigui en família o amb amics, viure una experiència en un entorn únic.

A les Terres de l’Ebre podeu passejar per la història amb el seu ric patrimoni cultural, tastar una gastronomia reconeguda de llarga tradició vinícola i arrossaire, participar en activitats a l’aire lliure i viure a peu de carrer i de plaça festes populars i recreacions històriques. Des del paisatge fins a les seves gents, aquest és un territori acollidor, una cruïlla de civilitzacions oberta al món que comparteix amb els visitants el seu llegat i el seu present.

L’aigua i el paisatge

La riquesa paisatgística i la biodiversitat pròpies de les Terres de l’Ebre estan necessàriament unides a l’aigua, la que banya el litoral a les comarques costaneres i la que discorre des de l’interior cap al Delta a través del riu Ebre.

Al nord del litoral, el paisatge mediterrani dibuixa cales solitàries, amagades pels penya-segats, en contrast amb les extensions de sorra fina i aigües poc profundes del Delta, o les meravelloses platges de còdols del sud.

El riu Ebre discorre donant identitat i vertebrant les quatre comarques d’aquest espai de la Catalunya meridional, generant vida i activitat al seu pas. Un cabal pel qual han discorregut i s’han modelat la història i el tarannà dels seus habitants. Unes aigües generoses que es poden gaudir navegant a bord d’un llaüt turístic, o fent una passejada amb piragua o caiac.

A les Terres de l’Ebre el paisatge es pot veure i també viure intensament recorrent la riquesa dels seus dos parcs naturals, el del Delta l’Ebre i el dels Ports, a més dels 19 espais protegits i la reserva natural que formen la Xarxa Natura 2.000. Els visitants poden participar activament d’un entorn que és un autèntic paradís per als amants de la natura, on practicar senderisme, l’observació d’aus i el cicloturisme pels seus espais muntanyosos i per la plana deltaica. A peu o en bicicleta, la Via Verda que travessa la Terra Alta i el Baix Ebre, permet fer un recorregut de gran bellesa natural al llarg de 49
kilòmetres. Entre les activitats aquàtiques podreu practicar modalitat com el kitesurf, el paddel surf o la vela lleugera.

Un mosaic de cultura i tradicions

Les diferents civilitzacions que van fer de les Terres de l’Ebre la seva llar han deixat un extens llegat patrimonial, des de les pintures rupestres d’Ulldecona, declarades Patrimoni Mundial de la Humanitat per la Unesco, fins al conjunt monumental de la ciutat de Tortosa, passant pels cellers modernistes de Gandesa i el Pinell de Brai: les anomenades catedrals del vi. Les petjades de la història també es poden resseguir als espais de la Batalla de l’Ebre i el rastre del genial Pablo Picasso es pot trobar a Horta de Sant Joan, al seu paisatge i al Centre Picasso, que interpreta la seva obra i la seva relació amb aquest entorn inspirador.

La identitat d’aquestes terres també ve marcada per la tradició, la gastronomia i la cultura popular que roman ben viva entre els seus habitants. La cuina mediterrània es nodreix aquí de productes genuïns com els arrossos, que tenen a Amposta i a d’altres poblacions del territori el seu epicentre de producció i de tradició culinària. La riquesa gastronòmica amb productes locals de primera qualitat com el peix i el marisc, les hortalisses, les fruites i els productes de la terra, com el vi de la D.O. Terra Alta, l’oli d’oliva i la mel contribueixen a prestigiar una gastronomia reconeguda i distingida. Les Terres de l’Ebre compten amb una oferta de restauració extensa, diversa i de qualitat, des de la cuina més senzilla a la més sofisticada, que inclou fins a tres establiments reconeguts amb una estrella Michelin.

Els trets identitaris de les Terres de l’Ebre es manifesten, també, a la seva cultura popular, amb tradicions i festes, algunes declarades d’interès públic com la Festa del Renaixement de Tortosa, la representació de la Passió d’Ulldecona o la festivitat de Sant Antoni, del municipi d’Ascó.

Aquí, a Mas de Barberans comença tot, un indret ideal des d’on iniciar un viatge apassionant per conèixer les Terres de l’Ebre.

Coneix les Terres de l'Ebre